Obitelj Najman

OPG Najman je prošao put od hobija do vrhunskog biznisa. Bračni par Štefica i Dragutin Najman na pitomom brežuljku iznad Varaždinskih Toplica 1983. godine kupili su zemljište s klijeti i vinogradom kako bi iz stana i gradske varaždinske vreve vikendima bježali u prirodu i odmarali dušu radeći. Štefica je bila trgovkinja, a Dragutin građevinar specijaliziran za tunele i mostove. Ljubav prema prirodi i želja da svojim rukama stvore nešto u čemu će uživati rezultirali su kvalitetnim vinima koja su vrlo brzo prepoznata u krugu prijatelja, a potom počela dobivati i nagrade na natjecanjima.

Mario Oblak, Štefica Najman, Siniša Hajsok i Dragutin Najman

Dragutin voli crna vina, pa je uz graševinu odmah posadio i crni pinot, a postupno i druge sorte – rajnski rizling, bijeli pinot, sauvignon, muškat žuti, zweigelt i portugizec. Hobi su postupno pretvorili u posao pa danas imaju dva i pol jutra vinograda i deset tisuća trsova na više parcela. Godišnje proizvedu 25 do 30 tisuća litara vina koje su na lokalnom tržištu, najviše u Varaždinu i Varaždinskom Toplicama, uglavnom prodavali rinfuzno, a od prije tri godine i u buteljama kao kvalitetna i vrhunska.

– Kad upoznaš vinograd i vidiš kaj hoće i kaj treba onda daje i dobre rezultate. Malo smo gospodarstvo, nastojimo zadržati taj hobistički pristup kako se ne bi izgubila ljubav i zadovoljstvo s kojom nektar iz grožđa pretvaramo u vino.

Dragutin Najman

Vinogradi, podrum i lijepo uređena klijet nalaze se na adresi Kubilšćak u Futaču, na Topličkoj vinskoj cesti, tri kilometra od središta grada.

Futač je brijeg po kojemu su vina dobila ime, ali i zagorski naziv za prelijepu pticu selicu dugog kljuna, smeđe boje, krila išaranih crnobijelim prugama i velikom kukmom na glavi, službenog imena pupovac. Zgodno se to poklopilo pa je lik ptice iskorišten za vizual Najman vina čemu je dodano kajkavsko geslo „A kaj ve“ što sve skupa priči daje upečatljivi autohtoni štih jer već odavno za uspjeh nije bitna samo kvaliteta onoga što se nalazi u boci već proizvod kao cjelina – i sadržaj i forma.

Siniša Hajsok i Dragutin Najman

Još nešto se Najmanima zgodno poklopilo – zetovi. Jedna im je kći profesorica, druga ekonomistica i prevoditeljica, a zetovi vole vino, izazove i druženja. Siniša Hajsok je prije 12 godina napustio posao električara, prekvalificirao u vinara i profesionalno pridružio OPG-u. Mario Oblak je iskusni kuhar i diplomirani sommelier sireva. Učio je u Varaždinu, Grazu i Parizu, vodio je više restorana od kojih su neki uvršteni među 100 najboljih u Hrvatskoj, radio kao gastropromotor u Vindiji, a dvije godine bio je i instruktor u Akademiji Culinarici Hrvatskoga udruženja kuhara. – Ja sam onaj zet koji više voli fešte, popit i pojest. Drugi zet je glavni vincilir, oko vinograda. On je taj koji stvara, a ja trošim, šali se Mario i ozbiljno dodaje: – Kako on enološki u podrumu dobiva vrhunska vina, tako se ja trudim da ih sljubim s hranom, a napose sa sirevima kako bi potrošači imali potpuni doživljaj. Bitno je da sir ne nadvlada vino ili obrnuto, nego da se sve to fino sljubi i da imamo krasan okus. Mi ne inzistiramo, samo dajemo preporuke, sve drugo ovisi o subjektivnom doživljaju.

Mario Oblak

Povijest

OPG Najman postoji od 2006 godine. Bavimo se vinogradarstvom i vinarstvom. trenutno obrađujemo cca 2,5 ha vinograda sorti: graševina, rajsnki rizling, moslavac, sauvignon, crni pinot, prtugizec i muškat žuti.
Vina od navedenih sorti punimo u butelje, a bijeli cuvee naziva Toplička Iskra prodajemo u rinfuzi. U ponudi imamo još i rose od crnog pinota, kao i pjenušac rose. također od sorte crni pinot. Vina odnjegovana u Vinariji Najman su u kategoriji kvalitetnih vina, svježa su i užitna.